În primul rând, este necesar să știm că fiinţa umană este un sistem complex, ale cărui părți componente , planul fizic, energetic, mental, psihic, dar si planul in care simtim divinitatea din noi, sunt permanent interconectate. De exemplu, cand ne infuriem, ne doare stomacul sau simtim o stare de agitatie mentală. Ba chiar dorinta de razbunare. Acestea sunt emotia, somatizarea in planul corpului fizic , respectiv gandul.Gandurile nu au un loc anume in corpul fizic. Ele fac parte dintr-un corp subtil. La fel si emtotiile.
Cu alte cuvinte, toate părţile acestui sistem comunică unele cu altele şi la nivelul fiecăreia dintre ele se pot găsi ecourile manifestării specifice celorlalte părţi.
Acest sistem complex , fiinta umana, tinde către o stare de armonie naturală, cu condiția ca toate componentele sale să fie menținute într-o stare bună de echilibru.
De exemplu, dacă ne vom aseza într-o anumită postură pe care o vom menține un timp, putem remarca destul de uşor efecte specifice ale acestei posturi la nivel fizic, dar şi la nivel energetic, psihic,mental sau chiar spiritual.
Mai precis, elasticizarea coloanei vertebrale (care se produce prin asezarea intr.o postura de yoga) se reflectă şi în plan energetic, prin dinamizarea anumitor canale subtile energetice, fapt care duce la “elasticizarea” mintii.
Putem înţelege foarte uşor cum o postură fizică, care produce un efect de relaxare în corp, poate totodată genera o stare de linişte, de destindere, de relaxare psiho-mentală.
Și reciproca este întotdeauna valabilă. Tehnicile de concentrare, meditația, somatizeaza în corp starea benefică specifică.